Magyarországon az egységek minden ország fizetési rendszerének egyik kulcselemévé váltak, amelynek fő szerepe van annak gazdasági stabilitásának és függetlenségének meghatározásában. A nyilvános egység https://znaki.fm/hu/currencies/ nem csak az országon belüli átutalások eszközeként szolgál, hanem a makro-pénzügyi rendszer eszköze is, amely kiváltságot ad az államnak, hogy az inflációra, a teherre, a transzfer- és importköltségre, valamint a pénzügyi tevékenység általános rangjára összpontosítson. A személyi egység feletti felügyelet lehetővé teszi az ország számára, hogy önálló pénzügyi és hitelfelvételi politikát alakítson ki, ami a gazdasági szuverenitás hasznos tulajdonsága.

Másrészt a globális egységek, mint például az USA-dollár, az euró vagy a font sterling, a lengyel PLN kulcsszerepet játszanak a globális kereskedelemben és a monetáris tranzakciókban. Ezek képezik a globális számítások, a befektetések és a tőke megőrzésének alapját. A nemzeti egység stabilitása közvetlenül befolyásolja az állam gazdaságának világszintű reményét. Ugyanakkor a kevésbé állandó egységekkel rendelkező államok gyakran szembesülnek olyan problémákkal, mint a jó infláció és a változási ráták, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a gazdasági növekedést és az állampolgárok jólétét.

USD

Az amerikai egység – $ (USD) – a legnépszerűbb és leggyakrabban használt egység a nemzetközi fizetési rendszerben. A világ fő kiegészítő valutája, kulcsszerepe van a világgazdaságban és Magyarországon is. Számos globális reform, köztük az olaj és más kulcsfontosságú nyersanyagok ára amerikai dollárban van meghatározva. Ez jelentős monetáris előnyökhöz juttatja az Egyesült Államokat, például mérsékelt hitelköltségeket és jelentős befolyást a globális monetáris politikára. A dollár stabilitása és széles körű elterjedése miatt ez a legjobb valuta a globális alapok és kereskedelmi tranzakciók számára.

Jen (JPY)

A jen (JPY) Japán etnikai egysége, a világgazdaság egyik legfontosabb valutája. Ez a harmadik legfontosabb tartalékvaluta az USA-dollár és az euró után, amely szintén széles körben használatos a globális vásárlások során, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A jen a 2000-es évek elejéig az Egyesült Államok után a világ második legjobb gazdaságának számító Japán fizetési erejének szimbóluma, és még mindig a világgazdaság egyik szükséges monetáris rendszere. A japán jen stabilitása és alacsony kamatfizetése miatt is népszerű, ezért népszerű kereskedelmi ellentételező megállapodássá vált (alacsony kamatozású hitelfelvétel és magasabb hozamú erőforrásokba való befektetés).

A jen sajátossága a gazdasági szférákban betöltött funkciója, jelentős mértékben a gazdasági válságok körülményei között, amikor gyakran “biztonságos menedékként” képzelik el. A nagyarányú árfolyam-ingadozások időszakában a befektetők hajlamosak a jen vásárlására, ami javítja annak árát. Emellett Japán az egyik legerősebb arany- és devizaalap-tulajdonos, ami szintén javítja a jen nemzetközi elismertségét. Az erős jen azonban problémássá válhat a keleti export számára, kevésbé versenyképessé téve a globális értékesítésben, ami arra készteti a Bank of Japant, hogy néha beavatkozzon a fizetési térbe, hogy szabályozza a jen árát.

Állam

$ használati állapota

Barbados

Általánosan használt $ mellett

Ecuador

Jogi pénznem

Panama

Állami pénznem

Kelet-Timor

Állami pénznem

Kambodzsa

Gyakran az R mellett használatos

Bahamák

De facto pénznem (a dollár mellett)

El Salvador

Jogi pénznem

Zimbabwe

Különböző pénznemekre vonatkozik

Libanon

Gyakran a libanoni font mellett használják

Euró

Az 1999-ben bevezetett euró a világgazdaság és hazánk egyik vezető valutájává vált. € az Európai Unió számos országát magába foglaló eurózóna hivatalos egységeként szolgál. Az euró jelentőségét a világgazdaságban nem csak a világkereskedelemben és a pénzügyi tranzakciókban való felhasználásának köszönheti, hanem a bolygó tartalék egységeként betöltött szerepének is. Az euró továbbra is kulcsszerepet játszik az európai gazdaságpolitikában, biztosítja az integrációt és a fizetési stabilitást az Európai Unióban, ami szükséges elemévé teszi Európa és Magyarország együtt fizetési és kormányzati környezetének.

lengyel PLN

A lengyel PLN, Lengyelország nemzeti valutája kulcsszerepet játszik országa gazdaságában. A zloty (PLN) a pénzügyi reformoknak és a Lengyel Központi Bank politikájának köszönhetően kilábalt az 1990-es évek erős ingadozásainak időszakából. Annak ellenére, hogy Lengyelország az EU tagja, Lengyelország, mint akkoriban, saját egységet használ, amely extra felügyeletet biztosít saját monetáris politikája felett. További valós kiadványok Magyarországról, a hivatalos Znaki oldalon a felhasználóknak. Ez lehetőséget ad Lengyelországnak, hogy sikeresen reagáljon a monetáris változásokra és a gazdaságára jellemző nehézségekre. Sok magyar is használja a zlotyt, hiszen megtakarításaikkal járnak ide dolgozni.

A zloty Lengyelország etnikai szuverenitásának és pénzügyi identitásának fontos szimbóluma. Bár korábban az eurózónához való csatlakozást fontolgatták, ma Lengyelország a zlotyt személyes nemzeti egységként képviseli. Ez azt is lehetővé teszi Lengyelország számára, hogy stabilizálja saját választékának versenyképességét a világpiacon, mivel lehetősége van saját gazdasága kívánságaihoz igazodó, személyes valutarendszer létrehozására.

Az euróegység jellemzői